Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΤΡΙΧΕΣ: Απο τι είναι φτιαγμένες; Ποια τα συστατικά τους; Όσα δεν... γνωρίζουμε!





Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ; Από τι είναι φτιαγμένες οι τρίχες - τα μαλλιά και ποια τα συστατικά που είναι φτιαγμένες και τις δίνουν αυτές τις ιδιότητες; Δείτε! 



Από τί είναι "φτιαγμένες";


Παρόλο που οι τρίχες και τα μαλλιά έχουν διαφορετικά χρώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο και ελαφρώς διαφορετικό πάχος και υφή, είναι ”φτιαγμένες” από τα ίδια ”συστατικά”. 

Το κύριο συστατικό τους είναι μία πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Η πρωτεΐνη αυτή βρίσκεται και στο δέρμα, τα δόντια και τα... νύχια!

Ένα άλλο "συστατικό" που περιέχει η τρίχα είναι νεκρά κύτταρα! Αυτά "φορμάρονται" με τέτοιο τρόπο πάνω στην τρίχα που της αποδίδουν την ιδιότητα της "γυαλάδας"! Έτσι από τα νεκρά αυτά κύτταρα καθορίζεται πόσο λαμπερά είναι τα μαλλιά και οι τρίχες μας! 

Τέλος, ένα τελευταίο συστατικό που περιέχεται στην τρίχα, είναι η μελανίνη. Αυτή καθορίζει τι χρώμα θα έχει η τρίχα μας. 


Τύποι τρίχας:
  • Ο πρώτος τύπος τρίχας ονομάζεται lanugo. Αυτού του τύπου η τρίχα υφίσταται μόνο σε έμβρυα. Έπειτα σιγά σιγά παραλλάσσεται στον δεύτερο τύπο τρίχας που θα δούμε στη συνέχεια. 
  • Ο δεύτερος τύπος τρίχας ονομάζεται vellus. Αυτός ο τύπος μεγαλώνει ελάχιστα και μπορεί να είναι από μικροσκοπικές τρίχες(σχεδόν αόρατες) σε κάποιες περιοχές του σώματός μας, έως τριχούλες λιγάκι μεγαλύτερες και ελαφρώς ορατές (σε βαθμό "χνουδιού"). 
  • Ο τρίτος τύπος είναι οι μεγάλες και χοντρές τρίχες που βγάζουμε στο κεφάλι (τα μαλλιά) και στο σώμα μας (όπως στα πόδια, στους άντρες στο στήθος, κλπ). Στα μαλλιά μπορεί να φτάσουν σε αρκετά μεγάλο μήκος, ενώ πχ στο ανδρικό στήθος μπορεί να φτάσουν μόλις λίγα εκατοστά!


Τέλος... Γνωρίζατε ότι... ;

  • Κάθε άνθρωπος έχει 100.000 έως 150.000 θύλακες τρίχας στο κεφάλι;
  • Εάν τα μαλλιά σας είναι μέχρι τον ώμο, οι άκρες τους είναι περίπου τριών χρονών;
  • Εάν τα μαλλιά σας είναι μέχρι τον ώμο, έχετε συνολικά περίπου 36 χιλιόμετρα τρίχας στο κεφάλι σας
  • Χάνουμε με φυσικό τρόπο περίπου 50 έως 100 τρίχες κάθε ημέρα;
  • Τα κόκκινα μαλλιά είναι το πιο σπάνιο χρώμα μαλλιών στον κόσμο, με μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης στη Σκοτία (13%) και στην Ιρλανδία (10%);


                                                                                                       
    coolweb.gr
        pantene.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου